Sınıf Öğretmenim

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

DNA ve Genetik Kod, DNA Molekülünün Yapısı. DNA Modeli

E-posta Yazdır PDF


Çekirdek, hücrenin yönetim merkezidir. Yönetim merkezinin içindeki yönetici molekül de DNA’dır. Canlıya özgü bütün özellikler DNA tarafından belirlenir. Canlının saç renginden burun şekline, kan grubundan sanat yeteneklerine, hayatı boyunca hangi proteinleri sentezleyeceğine ve ne tip bir kişiliğe sahip olacağına kadar bir çok özelliğinin ortaya çıkmasında DNA’nın etkisi vardır.

Hücrenin yönetici molekülü DNA’dır. Hücrenin ne zaman bölünmesi gerektiğine DNA karar verir. Kendini eşleyerek aynı DNA’ya sahip yeni hücreler oluşmasmı sağlar. Yeni oluşan hücreye o canlıya özgü bütün özellikler DNA’yla taşınmış olur. Kısaca DNA hem hücre yaşamını yönetir hem de kendini eşleyerek bölünme sonucu oluşan yeni hücrelere aynı özellikleri taşır.

DNA Molekülünün Yapısı

Milyonlarca kez büyütülen kromozomdaki DNA’yı incelediğimizde DNA’mn yapısının nükleotit adı verilen birimlerin bir araya gelmesiyle oluştuğunu görürüz.

Bir nükleotit 26. sayfadaki şekilde görüldüğü gibi organik bir baz, deoksiriboz adı verilen şeker ve fosfat grubundan oluşur. Bunların yapısında karbon, hidrojen, oksijen, fosfor, azot elementleri bulunur. DNA da protein, karbonhidrat ve yağ gibi çok atomlu, büyük yapılı organik bir moleküldür. Nükleotitler birleşerek karmaşık yapılı DNA’yı oluş­turur.

Dört çeşit DNA nükleotidi vardır. Bu nükleotitleri birbirinden farklı yapan içerdik­leri organik bazlardır. Nükleotitler taşıdıkları organik bazın ismini alır. Örneğin; adenin bazını içeren nükleotidin adı adenin nükleotittir.

Bu nükleotitlerin adlan ve şekilleri aşağıda ekte verilmiştir.

Bu nükleotitler aşağıdaki şekildeki gibi birleşerek DNA’nın bükülmüş merdivene benzemesine neden olan dizileri (zincirleri) oluşturur. Bu şekil ikili sarmal olarak adlandırılır.

DNA ikili sarmalında her zaman adenin (A) karşısında timin (T), guanin (G) karşısında sitozin (C) bulunur. Karşılıklı dizilerdeki nükleotitler birbirlerine hidrojen bağı adı verilen bağlarla bağlanır ve bu şekilde basamaklar oluşur. Her bir nükleotidin şekeriyle diğer nükleotidin fosfatı arasındaki bağlar da zinciri bir arada tutar.

Attachments:
FileTanımDosya Açıklaması:Kırık linkleri yorum bölümüne yazınız.
Download this file (ort-fenveteknoloji-8-dna.pdf)Eki İndirDNA ve Genetik Kod, DNA Molekülünün Yapısı. DNA ModeliDNA ve Genetik Kod, DNA Molekülünün Yapısı. DNA Modeli




Related news items:
Newer news items:
Older news items:



Yorumlar   

 
0 #1 fen delisi 22-09-2016 21:52
aslında pek yardımcı olmadı ;-) ama olsun :P teşekürler 8)
Alıntı