Get Adobe Flash player

Zamirler Test 2 Cevap Anahtarlı




1- Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde “birkaç” sözcüğü zamir olarak kullanılmıştır?

A)      Partiye birkaçı gelmedi.

B)      Bana birkaç soru sordu.

C)      Bugün birkaç yeri gezdik.

D)      Sana söyleyecek birkaç lafım var.

 

2- “Menderesin suyu dağları aşsa da

     Seninki diyarları dolaşır.

     Ben bunun için vuruldum sana,

     Bunun için aklım karışır.”

Yukarıdaki dizelerde altı çizili kelimelerde bulunan zamir çeşitleri aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla doğru olarak verilmiştir?


A) Şahıs – Şahıs - İşaret

B) İlgi – İyelik - Kişi 
C) İyelik – Kişi - Kişi
D) İlgi - Kişi - Kişi

 

3- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belgisiz bir zamir kullanılmamıştır?

 

A)      Şunların hepsini almak istiyorum.

B)      Buradaki herkes ne yaptığını biliyor.

C)      Birileri haddini bilmeden davranıyor.

D)      Bazı öğrenciler dersi geçmeyi daha önemli sayıyor.

 

4- “ Haydi benim bu dünyaya garip gelmiş şairim,

      Yolun açık ola.”

      Yukarıdaki dizelerde hangi zamir çeşidi kullanılmıştır?

 

A)      Şahıs                                 B) İşaret

C)      Belgisiz                              D) Soru

 

5- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iyelik zamiri kullanılmıştır?

 

A)      İnsana bu hiç yapılır mı?

B)      Olayı yüz yüze bir daha konuşalım.

C)      Yağmur yüreğimize yağıyordu adeta.

D)      Onu bunu bahane edip duruyorsun.

 

6- Aşağıdaki cümlelerden hangisinde soru anlamı bir zamirle sağlanmıştır?

 

A)      Bana nasıl bir hediye aldın?

B)      Sen oraya gider misin?

C)      Sabahtan beri  ne söyleniyorsun?

D)      Sabahki kahvaltıda ne yedin?

 

7- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işaret zamiri  kullanılmamıştır?

 

A)      O adam bunları söyledi.

B)      Şurada önceden ne güzel şeyler yaşanırdı.-

C)      Bize böyleleri yaramaz.

D)      Sana bunu al demiştim.                                                                                        

                                  

8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ilgi zamiri kullanılmıştır?

 

A)      Elindeki simiti arkadaşıyla paylaştı.

B)      Sizinki nasıl bir sevgidir bilemiyorum.

C)      Yandaki kişi size söyleniyordu.

D)      Şekildeki doğru güzel çizilmiş.

 

9- “ A sevdiğim kimler verdi öğüdü,

      Ben seni seveli gönlüm büyüdü.

      Seni benden gayri seven yok idi.”

 

Yukarıdaki dizelerde aşağıdaki zamir türlerinden hangisi kullanılmamıştır?

 

A)      İyelik                                 B) Soru

C)   Şahıs                                D) Belgisiz

 

10- “ Yönelme ad durum eki ( -e) alan kişi zamirlerinde ses değişimi görülür.” açıklamasına örnek olabilecek bir kullanım aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?

 

A)      Oraya sensiz gitmem.

B)      Beni aradı dün akşam, sesi kötüydü.

C)      Ben sana mecburum, bilemezsin.

D)      Bize bunları nasıl söylersin.

 

11- Onlar sizi nerede karşılayacaklar? cümlesinde altı çizili kelimeler cümledeki kullanımlarına göre doğru olarak adlandırılmıştır?

 

A)      Kişi zamiri – kişi  zamiri – soru zamiri

B)      Kişi zamiri – kişi zamiri – soru zarfı

C)      İşaret zamiri – kişi zamiri – soru zarfı

D)      İşaret sıfatı – kişi zamiri – soru sıfatı

 

12- Aşağıdaki cümlelerden  hangisinde “ – ki ” ilgi zamiri olarak kullanılmamıştır?

 

A)      Benim elbisem mavi, kardeşiminki siyahtı.

B)      Benim el yazım seninki kadar iyi değil.

C)      Adam elindeki çantayla gelmişti.

D)      Senin kaderin benimkinden iyi olsun.

 

 

 

BAŞARILAR   DİLERİM.

 

 

CEVAPLAR

1-A        2-D    3-D    4-A      5-C     6-D   

 7-A     8-B   9-D   10-C  11-A  12- C






Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Üye Giriş Formu

Şu anda 1203 ziyaretçi ve 1 üye çevrimiçi