SINIFÖĞRETMENİM

4+4+4 Eğitim Sistemine Göre Tüm Dersler © 2015 *Üyelik Gerektirmez

SIFAT    ( ÖNAD )

 

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamını sağlayan kelime sıfat değildir?

A)      Kaç liralık fatura kesilecek?

B)      Oraya gidip de ne iş yapacaksın?

C)      Ne kadar güzel konuşuyor değil mi?

D)      Bu nasıl bir isim böyle

2 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “uzun” kelimesi sözcük türü yönüyle farklıdır?

A)      Duyduklarını uzun uzun bize anlattı.

B)      Uzun filmler insanı sıkıyor.

C)      Uzun bir sessizlik çöktü odaya

D)      Uzun uzun parmakları vardır.

3 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfatın anlamında küçültme yapılmıştır?

A)      İpince bir ip alıp gelmişti.

B)      Yepyeni elbiseyle oyun oynanır mı?

C)      Büyükçe bir salonda görüşüldü.

D)      Bu soruyu tekrar tekrar sorma.

4. Aşağıdaki cümlelerde geçen ikilemelerden hangisi sıfat görevinde kullanılmamıştır?

A)      Sokaklar, vıcık vıcık çamur içindeydi.

B)      Pırıl pırıl görünüyordu üstündeki elbise.

C)      O, hiç doğru dürüst bir iş yapmaz.

D)      O gelecek diye türlü türlü yemekler pişirmiş.

5. “Alt” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı görevde kullanılmıştır?

A)      Tencerenin altının delindiğini fark ettim.

B)      Alt katta otura komşular kavga ediyor.

C)      Ayak altında fazla  dolaşmayınız.

D)      Altına bir sandalye çekti,sandalyeye oturdu.

6. “Kırık” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ Kırık bardakları çöpe atmalısınız.” cümlesindekinden farklı görevde kullanılmıştır?

A)      Kırık sopayla çocuğu dövdü.

B)      Yerlerde kırık camlar vardı.

C)      Kırık pencereden soğuk giriyordu.

D)      Ekmek kırıklarını toplar mısınız?

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sıfat birden fazla adı nitelemiştir?

A)      Büyük köy ve kentlerin büyük dertleri olur.

B)      Küçük oğlunun askerde olduğunu söyledi.

C)      Benim isteğim dışında hareket etmesin.

D)      Kötü çocuklarla gezmeni istemiyorum.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde pekiştirilmiş sözcük sıfat görevinde kullanılmamıştır?

A)      Buradan dümdüz giderseniz o köye varırsınız.

B)      Tertemiz düşüncelere, güzel ve tatlı rüyalara dalıyorum.

C)      Duman, kir, pas yok, masmavi gökyüzü ışıl ışıl yüzünü gösterir.

D)      Bembeyaz elbiseleri ile temiz yüzlü çocuklar geçiyor yanımdan.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde niteleme sıfatı vardır?

A)      Birkaç gün donra ayrılıyorsun.

B)      Kolay soruyu görünce sevinmişti.

C)      Oraya iki saat sonra varırız.

D)      Bizim köyde kaç gün kalacak.

10. “Her şey seninle güzel.”cümlesindeki sıfatın türü nedir?

A) Niteleme sıfatı                B) Soru sıfatı

C) Belgisiz sıfat                   D)İşaret sıfatı

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-lık,-lik” eki farklı kelime türetmiştir?

A)      Kalabalık sokaklarda fazla dolaşma.

B)      Masanın üzerinde tuzluk yoktu.

C)      Çiftçi, tarlasına korkuluk dikmiş.

D)      Kömürlükte, kullanılmayan eşyalar var.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir isim birden fazla sıfat tarafından nitelenmiştir?

A)      Açık sözlü öğrencilere iyi davranır.

B)      Kolu kırık hastaları getirmeliyiz.

C)      Başarılı, terbiyeli çocuklarla gezin.

D)      Teneke kutuları yol ortasına bıraktı.

13. “Bütün” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı görevde kullanılmıştır?

A)      Bir oturuşta bütün bir ekmeği yedi.

B)      Bütün güller bu sabah açılmış.

C)      Bozuk paraları verip bütün para aldı.

D)      Bütün bütün yutuyordu köfteleri.

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sayı sıfatı yoktur?

A)      Okul taşıtının devrilmesi sonucu iki öğrenci yaralanmış.

B)      Yarışmada dereceye giren öğrencilere birer  kitap verildi.

C)      Birinci sınıfta okuyan kardeşi okula tek başına gidemiyor.

D)      Babası yeni girdiği bu işten yüzde elli kâr etti.

15. “Kısa” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Olanları kısa kısa anlattı.” cümlesindekiyle aynı görevde kullanılmıştır?

A)      Kısa saçları,siyah gözleri vardı.

B)      Kısa boyuna bakmadan iddia ediyor.

C)      Kısa kes, seninle uğraşamam.

D)      Kısa soruları önce yanıtlardı.

16. “-cı,-ci” eki aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir kelime türetmiştir?

A)      Kapıcı çocuk her sabah gazete getiriyor.

B)      Türkücü gençlere fazla itibar ediliyor.

C)      Köfteci Salih’in dükkânı yine doluydu.

D)      Kürkçü dükkânında bekleyecekti.

17. “Yolun adamakıllı çetinleştiği, iki taraftaki taşlara, çalılara, çam fidanlarına tutunmadan yürümenin güçleştiği bir yerde önümüze koskocaman bir şey çıktı.” cümlesinde hangi türden sıfat yoktur?

A)      Sayı sıfatı

B)      Belgisiz  sıfat

C)      Soru sıfatı

D)      Pekiştirme sıfatı

18. “Büyük istikbâl çok uzaklardan başlıyor.” cümlesindeki altı çizili sıfatın çeşidi hangisinde verilmiştir?

A) Niteleme sıfatı                       B)Sayı sıfatı

C) Soru sıfatı                              D)Belgisiz sıfat

19. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin hangisi sıfat değildir?

A)      Bu çocuklarla başa çıkamazsınız.

B)      Kendisine altın bilezik hediye etmiş.

C)      Onlar için kolay sorular hazırladım.

D)      Kötü çocuklarla konuşmayacaksın.

20. Aşağıdaki cümlelerde bulunan altı çizili kelimelerden hangisi niteleme sıfatıdır?

A)      Soğuk bir sonbahar ve sonraları boralı bir kış başladı.

B)      Eski gazeteler varsa okuyacağını söyledi.

C)      Bugün akşama kadar hangi işi yaptın.

D)      Sizin bu kasabayı çok sevdiğinizi biliyoruz.

21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı türden bir sıfat vardır?

A)      Siyah gözlerinin altı ağlamaktan morarmış.

B)      Küçük yeğenim buraya kadar gelip beni ziyaret etti.

C)      Kendisi için bir şey istemekten çekinir.

D)      Soğuk havalar herkes için iyi oldu.

22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde pekiştirme sıfatı vardır?

A)      Gece yarısından sonra bir böcek gibi yataktan çıktı.

B)      Eski ve yıkılmış bir evde yaşamaya çalışıyordu.

C)      Murat sularda bir balık gibi sessiz hareket ediyordu.

D)      Kapkaranlık bir gecede bahçede dolaşıyordu.

23. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ ki” eklendiği kelimeyi sıfatlaştırmıştır?

A)      Unutma ki şimdi bir evimizi oldu.

B)      Çocuklardaki o sevinci görünce rahatladık.

C)      Sizinkiler sana izin vermiyor sanırım.

D)      Burada bir şey kalmadı odadakileri temizleyin.

24.  Güzel yurdum! Dağlarını

       Uzaktan göresim  gelir.

       Keskin esen yellerine

       Başımı veresim gelir.

 Altı çizili sözcüklerden hangileri aynı türdendir?

A)      Güzel- başımı                 B)Güzel- keskin

B)      Uzaktan- keskin             C)Keskin- başımı

 

1C 2A 3A 4B 5B 6D 7A 8A 9B 10C 11A 12C 13D 14D 15C 16B 17  18  19B 20B 21C 22D

 


Yorumlar   

 
0 #15 lesi 21-05-2015 14:17
idare eder ;-) ama güzell benim işime pek yaramadi ama neyse belki sizin işinize yarar 8)
Alıntı
 
 
0 #14 YILAN 12-05-2015 20:33
ABİ 14. SORU YANLIŞ ;-) CEVAP D DİYOR AMA CEVAP D DEĞİL ÇÜNKÜ D'DE KESİR SAYI SIFATI VAR BU SORU YANLIŞ LÜTFEN DÜZELTİN 8) 8) 8)
Alıntı
 
 
0 #13 Muazzez kızıl 11-05-2015 18:02
Sorular işime yaradı proje ödevi bu sorular sayesinde bitirdim :P :P :lol: :-) :P
Alıntı
 
 
0 #12 elaaaaa 06-05-2015 19:29
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| süüüüpeeeeeeeee rrr
Alıntı
 
 
0 #11 simay2135 03-05-2015 17:04
süper çok güzellll :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :-) ma
Alıntı
 
 
+1 #10 dark-knigt 26-04-2015 19:22
İdare eder işaretleme olsa daha güzel olurdu
;-)
Alıntı
 
 
+2 #9 mustafa ali 16-04-2015 18:56
güzellll :lol: :-)
Alıntı
 
 
-3 #8 Burak oyunda 12-04-2014 09:20
mmmmerhaba arkadaslar bn burak burdan bütün burakuslara slm lar :lol: bu site çok ii ama ben busiteye okumak için gl medim :-) skype kayıt cihazınız da problemmi var herkez güncelle falan dior siz onlara bakmayın sadece bilgsyr nızı yenileyin:) ;-)
Alıntı
 
 
+37 #7 SoN_DaRbE 14-11-2013 15:37
17 ile 18. soruların cevapları yok!!
Alıntı
 
 
+15 #6 maria 29-05-2013 13:27
çok güzel sorular yarın sınavım var ve çok işime yaradı tşk :D :lol: :-) ;-) :roll:
Alıntı
 

Yorum ekle

Güvenlik kodu
Yenile

Reklam