Sınıf Öğretmenim

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Parağraf Nedir? Parağrafın Yapısı, Bölümleri Konu Anlatımı ve Örnek Soru

E-posta Yazdır PDF


Paragraf: Kendi içinde anlam bütünlüğü taşıyan; bir duygunun, bir düşüncenin bir yönünü ele alan cümleler topluluğudur.

Paragrafın Yapısı: Her yazıda olduğu gibi  Paragraflar­ da da üç bölüm vardır:

1. Giriş Bölümü: Genellikle konunun ortaya konduğu cümlelerdir. Giriş bölümünde “ama, çünkü, öyleyse, bu­nun için...” gibi bağlayıcı sözler kullanılmaz. Düşünceyi geliştirme yollarından tanımlama bu bölümde kullanı­labilir.

2.  Gelişme Bölümü Ana düşünceyi destekleyen yar­dımcı düşüncelerin yer aldığı bölümdür. Düşünceyi ge­liştirme yollarından yararlanarak düşünce geliştirilir.

3. Sonuç Bölümü: Anlatılanların bir sonuca bağlandığı cümledir. “ kısaca, demek ki, sonuç olarak, öyleyse...” gibi sözün bittiğini belirten sözlerle başlayabilir.

Örnek Soru:

... Bir zamanlar dünyayı keşfetmek için bir avuç denizciyle uzak ülkelere yelken açan kâşiflerin şehri. Yolunuz buraya düşerse Pa­lazzo San Giorgio’nun karanlık mahzenlerine girin ve derin bir nefes çekin. Tarihi soluyacak­sınız.

Paragrafın başına aşağıdaki cümlelerden hangisi getirilmelidir?

A.  Kısacası ardından cevabı olmayan sorula­rın peşine takılacaksınız.

B. Öyle ki kâşiflerin merakına ortak olacaksınız.

C.  Sonuç olarak limanda yükselen deniz fene­rinin bazen limanın dar sokaklarını aydınlattığı­nı göreceksiniz.

D. Italyan Riveriası’nın incisi, Akdeniz’in ılık esintisiyle Alpler’den gelen rüzgârların buluştu­ğu bir liman kenti Cenova.

 

Paragrafın giriş bölümünde “kısacası, öyle ki, sonuç olarak” ifadeleri kullanılmaz. O nedenle A, B, C seçenekleri giriş cümlesi olamaz. Paragrafta bir şehir tanıtılmaktadır. Tanıtılan şehir belirtilmemiştir. O nedenle paragrafın ba­şına getirilecek cümle D seçeneğindeki cüm­ledir.Yanıt D