Çocukların hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirdikleri, oynarken büyük zevk aldıkları köşelerden biri de kukla köşesidir. Çocuklar kuklalarla bazen kendi yaşamlarını canlandırır bazen de kendi yarattıkları öykünün kahramanı yapıp oynatırlar. Böylece kuklalar zihin ve dil gelişimine yardımcı olurken çocuğun duygularının da açığa çıkmasında imkân sağlar. Beraber oynanan oyunlar esnasında paylaşma, yardımlaşma, başkalarını dinleme, kurallara uyma, sırasını bekleme gibi sosyal alanlarının gelişmesine de katkıda bulunmaktadır.
Çocukların bu köşeye ilgi duymaları ve aktif olmaları için çeşitli kuklalarla köşe zenginleştirilmelidir. Köşede el, parmak, ipli, çomak, yüzük, gölge kuklaları bulundurulmalıdır. Kuklaların bazıları piyasadan hazır temin edilebileceği gibi pek çoğunun da öğretmen tarafından hazırlanması gerekir çünkü piyasada yeterli sayıda ve çeşitlilikte kukla karakterinin bulunması çoğu zaman olanaksızdır. Alınan ya da hazırlanan kuklaların canlı renklerde, ilgi çekici ve dayanıklı olmasına dikkat edilmelidir. En önemlisi de kuklaların çocukların rahatlıkla oynayabilecekleri büyüklükte olmasıdır. Zaman zaman köşede bulunan kukla çeşitlerinde de değişiklik yapmak gerekir.
Köşede sürekli aynı ve az sayıda kuklanın bulunması çocukların bir süre sonra bu köşeye yönelmemesine sebep olacaktır.
Köşede yer alan kuklalar sadece bu köşede hizmet etmekle kalmamalı, Türkçe dil etkinliklerinde, oyunda, müzikte, dramatizasyonlarda da kullanılabilmelidir.
Kukla köşesinde mutlaka bir kukla sahnesine ihtiyaç vardır. Piyasadan hazır kukla sahnesi temin edilebileceği gibi öğretmen tarafından da hazırlanabilir. Büyük bir kutunun iki tarafı açık bırakılarak bir kukla sahnesi yapılabileceği gibi kapı ya da pencere çevresine örtü gerilebilir veya masanın ön tarafında bir örtü serilerek kukla sahnesi hazırlanabilir.
Kukla sahnesi çocukların boyuna uygun olmalı ve güvenlik özellikleri bulunmalıdır. Derinliği yeterli olmalıdır ki çocuklar kukla oynatırken sahne devrilerek tehlikeli sonular yaratmamalıdır.
Kukla köşesinin çocuklara sağladığı yararlar şöyle sıralanabilir:
- Çocuğu eğlendirir.
- Yaratıcılığını geliştirir.
- Zihin ve dil gelişimine yardımcı olur.
- Çocuğu tanımaya yardımcı olur.
- Çocuğun duygusal yönden rahatlamasını sağlar.
- Küçük kas gelişimine yardımcı olur.
- Sosyal gelişimine olumlu etkisi olur.
- Öz güveninin gelişimine yardımcı olur.
- İletişim becerisini geliştirir.
- Mekânsal algıyı geliştirir.
- El-göz koordinasyonun gelişimi açısından da önemli bir köşedir.
< Önceki | Sonraki > |
---|