Sınıf Öğretmenim

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Joomla error_log Dosyası Çözüm

E-posta Yazdır PDF


Kök dizinlerinde error_log adında bir dosya bulunan bazı Joomla web siteleri vardır (örn. doğrudan public_html altında ). Bazı web siteleri için error_log dosyasının boyutu birkaç yüz megabayttır ve her gün birkaç megabayt kadar büyür. Peki bu dosya nedir ve ona sahip olmak gerekli midir?

Bu dosyanın ne olduğunu açıklayarak başlayalım. Error_log dosyası Joomla web sitenizde meydana gelen tüm hataları içerir Bu hatalardan bazıları, ölümcül hatalar gibi kullanıcılarınız tarafından görülebilirken , bir Apache modülünün eksik olması gibi bazıları da görülemez (kısa not: Apache modülleri, Joomla modülleriyle aynı değildir; tamamen farklı şeylerdir). Error_log dosyası her hatayı, oluştuğu zamanı ve hatanın oluştuğu sayfayı içerir (yine hatanın son kullanıcı tarafından görülmemesi, yani bir sistem hatası olması da mümkündür ).

Peki bu dosyaya sahip olmanın amacı nedir?

Bu dosya son derece faydalıdır; Joomla web sitesinde meydana gelen her hatayı, meydana geldiği yeri ve ne zaman meydana geldiğini içerir. Bu dosyaya sahip olmanın amacı Joomla web sitenizde oluşan hataları düzeltmenize yardımcı olmaktır. Kötü niyetli saldırılar başarılı olmadan önce çok sayıda hata ürettiğinden, bazı potansiyel istismarları gerçek istismardan önce yakalamak da çok faydalıdır .

Ancak başkaları sadece http://yourjoomlawebsite.com/error_log adresine giderek bu dosya dosyasını okuyamaz/indiremez mi?

Ne yazık ki bunu yapabilirler, ancak bunu çözmenin birkaç yolu vardır; bunlardan biri, .htaccess dosyasındaki o dosyaya erişimi engellemektir :

 

<Files "error_log">
     Order allow,deny
     Deny from all
</Files>

 

Peki ya o dosyaya hiç sahip olmak istemezsem?

error_log dosyasına hata kaydını devre dışı bırakmak çok basit bir iştir, tek yapmanız gereken .htaccess dosyanızın başına aşağıdaki satırı eklemektir :

php_flag log_errors Off

Peki en iyi uygulama nedir? Bu dosyaya sahip olmak mı, sahip olmamak mı?

Bu dosyanın üretim web sitenizde bulunmasının, ancak halka açık erişimin devre dışı bırakılmasının en iyi uygulama olduğunu düşünüyoruz. Joomla web sitenizde meydana gelen tüm hataları kaydederek size bunları düzeltme şansı verir ve sonuçta web sitenizi daha iyi hale getirir.

Peki ya bu dosyaya başka bir ad vermek istersem?

Basit! Tek yapmanız gereken htaccess dosyanıza aşağıdaki satırı eklemek :

php_flag error_log /home/[website]/public_html/my_error_log.txt

Yukarıdakilerin , Joomla web sitenizin omurgası olarak WHM/cPanel kullandığınızı varsaydığını unutmayın . Plesk kullanıyorsanız kod şöyle olacaktır:

php_flag error_log /var/www/vhosts/[website]/httpdocs/my_error_log.txt

 

Kaynak:https://www.itoctopus.com/the-error_log-file-in-the-root-of-some-joomla-websites-what-is-it






You are here: