Sınıf Öğretmenim

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Suyu ve alkolü istediğimiz sıcaklığa kadar ısıtabilir miyiz?

E-posta Yazdır PDF


Suyu ve alkolü istediğimiz sıcaklığa kadar ısıtabilir miyiz?

Aşağıda saf su ve saf alkolün ısıtılması sırasında yapılan ölçümlere dayanarak çizilen sıcaklık - zaman grafiği verilmiştir.

Yaptığımız etkinlikte, saf alkolün 78 derece, saf suyun 100 derece dolaylarında kaynamaya başladığını gördük. Kaynama süresince her iki sıvının da sıcaklıkları sabit kaldı.

Çünkü kaynama sırasında, sıvıya verilen ısının hepsi, sıvının hâl değiştirmesi yani sıvı hâlden gaz hâline geçmesi (buharlaşması) için kullanılır. Kaynama sıcaklığı (noktası) ayırt edici özelliklerden biridir. Yukarıdaki deneysel etkinlikte de yaptığımız gibi bir saf maddeyi kaynatmak için o maddeye dışarıdan ısı vermemiz gerekir. Yandaki tabloya bakarak sıvıları birbirinden ayırt edebiliriz. Tabloya dikkat ettiğimizde alkolün sudan, eterin de alkolden daha düşük sıcaklıkta kaynadığını görürüz. Saf bir sıvının kaynama noktası düştükçe sıvı daha hızlı buharlaşır. Eter, vücut sıcaklığında bile kaynayabildiği için çok hızlı buharlaşır. Buharlaşırken de ısı alarak çevresini soğutur.






Yorumlar   

 
-2 #2 iSiMsİz 11-02-2016 23:32
Çok iyi :lol: :lol: :lol: :lol: :D :D :-* :P :sigh:
Alıntı
 
 
+1 #1 aslanlarcancan33 08-01-2016 14:32
:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) :-) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :D :D :D :D :D 8) 8) 8) 8)
Alıntı